Träna eller operation?

Det finns mycket du kan göra själv för att ändra din kroppsform. Det gör du genom att träna, äta rätt och sova ordentligt. Men sedan finns det ju massvis du kan göra för att hjälpa kroppen på traven, såsom att plastikoperera dig eller injicera fillers för ökad volym. Detta är väldigt vanligt och passar för dig som verkligen vill ändra på något men som inte kan göra det på naturlig väg.

På Akademikliniken, som finns på flera ställen i Sverige, kan du göra en mängd skönhetsoperationer och behandlingar. Det är vanligt att vända sig till Akademikliniken både i stort och smått, när du vill fylla läpparna eller göra botox, likväl som att göra ett rumplyft eller en bystoperation.

Akademikliniken istället för träning?

Du ska aldrig helt och hållet välja att göra om din kropp enbart med skönhetsbehandlingar men fortsätta äta dåligt och slöa framför tv:n. Då kommer heller inte det resultat du gör med omfattande kroppsoperationer att hålla i sig. Gör det du vet att du inte kan ändra på naturlig väg och lev ett hälsosamt liv i övrigt. Du kan naturligtvis alltid vända dig till Akademikliniken för råd och konsultationer.

Vad kan du träna bort och ändra själv?

Det ska inte stickas under stol med att om du vill ändra på specifika kroppsformer så måste du ligga i hårdträning och då framför allt styrketräning. Det finns mycket du kan ändra i volym med styrkemaskiner, hantlar och crosstrainer. Men du måste träna tillräckligt mycket och äta rätt. Glöm inte vikten av proteiner som hjälper dig att bygga muskler efter passen och under återhämtningen.

Vi kvinnor har ofta rumpan som ligger i fokus när det kommer till att vilja ändra på form. De flesta av oss drömmer om en rund och fast rumpa. För att få den måste du göra knäböj och träna i benpressen. Det finns även många andra maskiner som hjälper till att forma benen. Gör som så att du försöker lägga på så mycket vikter det går. Hellre att du tränar färre gånger men tyngre om du vill ha större lår och rumpa. Vill du ha smalare och mer tonade muskler så kan du köra fler reps men med lägre vikter.

Om du är seriös med din träning och kosthållning behöver du faktiskt inte vänta alltför länge på resultat. Kör några gånger i veckan och kombinera även med cardio om du vill gå ner i vikt.

Träna efter operation

Om du har gjort en kroppsoperation såsom byst- eller bukplastik, alternativt haft en skada så bör du låta kroppen läka först innan du sätter igång med hårdträning. Lite lättare promenader brukar gå bra och till och med vara rekommenderat. Men undvik att börja styrketräna eller köra hårdspinning eller löpning förrän efter några månader. Det är lätt hänt att du blir sjuk och att resultatet inte blir så som du förväntat dig.

Var noga med att få frisk luft när du vilar dig efter en operation, även om det så bara är att sitta ett slag ute på balkongen under eftermiddagen.