Återhämtning är lika viktigt som träningen

Återhämtning är lika viktigt som träningen i sig. När du tränar bryts kroppen ner och när du vilar byggs kroppen upp igen, den blir starkare och effektivare. Därför är återhämtning och vila en viktig del. Om kroppen inte får den återhämtning som den kräver riskerar du att underprestera, bli sjuk eller skadas. Dessutom ökar risken för att du blir övertränad. När du ska återhämta dig efter ett hårt pass är det bra för kroppen att basta. Om du inte har någon bastu eller någon möjlighet att bygga en bastu kan du investera i ett bastutält som du kan ställa upp utomhus. Ett bastutält är mobilt och går att flytta. Det finns bastutält i olika storlekar. Att basta är inte bara bra för kroppen utan även för knoppen eftersom du blir lugn och avslappnad av att sitta i en bastu.

Lär känna din kropp

Vilken typ av belastning kroppen har utsatts för avgör hur mycket återhämtning du behöver. Hur mycket återhämtning som krävs för en person är olika och det är många faktorer som spelar in. Det bästa är att lära känna din egen kropp för att veta att du fått tillräckligt med återhämtning. Återhämtning kan delas in i fysiologisk och psykosocial återhämtning. Båda krävs för att återhämtningen ska bli optimal.

Fysiologisk och psykosocial återhämtning

Fysiologisk återhämtning handlar mycket om att förbereda kroppen på nästa träningspass. Det handlar om att ha en bra kosthållning, sova bra, äta efter träning och träna rörlighet. Psykosocial återhämtning handlar om kort sagt om att du ska må bra. Det är viktigt att reflektera över helhetsbilden i din vardag. Att känna dig utvilad och pigg är viktigt och att hålla stressen i schack. Om du får signaler från kroppen att den inte får den återhämtning som krävs bör du sätta in åtgärder så snabbt som möjligt.