Träning för alla åldrar

Det är aldrig för sent att börja träna, det gäller bara att hitta rätt sätt att göra det. Den som aldrig har tränat tidigare får göra lite annorlunda än den tidigare elitgymnasten som vill återfå något av sin forna form.

Var ärlig mot dig själv och sätt inte mål som är anpassade efter en 20 år yngre version av dig själv, tävla inte med personer som redan tränat i flera år. Börja där du är och utifrån dina egna förutsättningar. Då kommer det att gå bra.

Bra kondition är aldrig fel

Dagens människa rör för lite på sig, kroppen är skapad för rörelse och vi mår mycket bättre om vi använder den. Den som kanske helst vill träna datorspel behöver också kondition för att vara smart och uthållig framför skärmen. Varför inte kombinera intressena i så fall, köp en gympapåse eller andra Minecraft saker om det nu är Minecraft som är favoritspelet. Ta pauser ibland och stick iväg till gymmet en stund så mår du mycket bättre.

Nu är en bra tidpunkt för att börja

Det är lätt att säga att vi ska börja nästa vecka, till sommaren eller vid något annat tillfälle i framtiden. Jättelätt faktiskt. Men det är nästan lika lätt och bra mycket bättre att börja NU i stället. Varför skjuta upp starten om du ändå bestämt dig för en förändring? Träning kan innebära en högre livskvalitet, varför skjuta upp det? Du behöver inte förändra allting direkt, men börja med något direkt så du kommer igång.

Mat och kosthållning

Att äta lite mer grönsaker är bra för de allra flesta, att byta ut kött mot fisk likaså. Det finns inga absoluta sanningar här eftersom allt beror på dina förutsättningar. Tycker du inte om fisk blir det ingen succé att försöka äta just det oftare än tidigare. Ta till dig av de råd som du känner kan fungera i din vardag så blir det lättare att äta hälsosamt.

Allsidig träning

Har du en stillasittande livsstil kan det räcka med att börja ta regelbundna promenader för att det ska bli en förbättring. Gör det inte konstigare än så i början. Sätter du ribban för högt från början kan det bli för svårt. Du klarar kanske ett eller två löppass, eller vad det är innan träningsvärken riskerar att ta över och de negativa känslorna kan påverka motivationen.

Styrketräning

Styrketräning är bra för alla, oavsett ålder. Det behöver absolut inte betyda att du ska bli muskelbyggare med bulliga muskler överallt. Styrketräning kan förlänga livet och ger dig dessutom bättre minne. Välj träning du tycker är rolig, så blir den av. Med två pass i veckan blir det många hälsofördelar.