Träningsupplägg för maraton

Den som tränar inför ett maraton behöver lägga upp ett vettigt träningsschema. Det gäller att börja med sin träning i god tid innan loppet. Den otränade som siktar på att ta sig runt, bör ha minst 24 veckor på sig, för att hinna vänja kroppens muskler. Den som redan springer ett par gånger i veckan kan nöja sig med 18 till 12 veckor, för att fokusera enbart på maratonträning.

Går man ned i vikt av maratonträning?

Det är ganska rimligt att tro att all mängdträning inför ett maraton innebär att man går ned i vikt. Många som planerar en viktminskning med hjälp av maratonträning riskerar dock att bli besvikna. Denna form av träning kräver att man äter en hel del, och det är heller inte ovanligt att alla långpass hjäper till att få upp aptiten ordentligt. En del upplever även en viktuppgång i början av träningsperioden, vilket vanligen är vatten som samlas. Det gäller istället att unna sig av livets goda då man ställer upp på en så hård träning, vilket en resa mot ett maratonlopp kan innebära. Man bör sätta upp mål och varför inte skämma bort sig själv med en resa, eller äntligen renovera sitt badrum med enkla lösningar från buildor.

Maratonträning i ett nötskal

Ute på nätet finns mängder av gratisprogram vilka man kan följa för att uppnå en viss maratontid. I grund och botten handlar det om att långsamt bygga upp förmågan att kunna springa länge. Det gör man under ett långpass, som byggs upp från 1 timme, till ett enstaka långpass på 3 timmar ungefär tre veckor innan maratonloppet. De övriga två till fyra löppassen bör utgöras av ett kortare där man springer intervaller, och minst ett något längre då man springer lite över eller under sin tänkta maratonfart.