Varför ska man konditionsträna?

Du har hört det många gånger; Konditionsträning är bra för dig. Men varför? Vad är det med konditionsträning som är så viktigt så att folk tjatar år ut och år in att det är dags att börja löpa?

Konditionsträning är bra för hjärtat

Konditionsträning kan även kallas för uthållighetsträning. På vissa sätt kräver all träning någon form av kondition för att du ska orka – även när du styrkelyfter. Men mer traditionell konditionsträning som löpning kräver extra mycket och är också det som tränar uthålligheten mest. Konditionsträning är dessutom väldigt bra för hjärtat, bygger upp kapaciteten för att pumpa ut mer syresatt blod åt gången vilket leder till att hjärtat kan göra mer på färre slag. Konditionsträning ser alltså till att ditt hjärta kommer hålla i längden.

Förbättrar syreupptagning

Förutom att stärka hjärtat så stärker konditionsträning även lungorna. Hur mycket syre vi människor kan ta upp är delvis genetiskt, men att träna kondition kan öka din syreupptagningsförmåga med upp till 50 procent. Detta är viktigt för att syresätta dina muskler och skapa energi i kroppen. Syre är livsnödvändigt för en fungerande hjärna och på många sätt för att hålla oss friska.

Naturlig humörhöjare

Flera studier har visat att träning inte bara gör att vi mår fysiskt bättre utan vi mår även psykiskt bättre. Att regelbundet träna kondition minskar symptomen hos deprimerade patienter. En av förklaringarna är att träning gör så att endorfiner utsöndras, kroppens egna stimulansmedel och som ger en känsla av välbehag. Träning bidrar även till en ökad koncentrationsförmåga och är ett sätt att slappna av och släppa på sin stress.

Fördelarna med konditionsträning är många och för att nå dem räcker det med 30 minuters fysisk aktivitet om dagen. Det måste inte vara ett intensivt löppass utan det räcker med en rask promenad för att bygga upp en bättre hälsa.