Att komma igång med löpningen

De allra flesta är överens om att en bra kondition är bra för hälsan. Och det första många tänker på när de hör ordet “konditionsträning” är med största sannolikhet löpning. Att springa några kilometer (eller mil) i veckan är en populär träningsform. Tillsammans med promenader och styrketräning hamnade löpning i topp på listan av svenskars populäraste träningsformer.

Men alla är inte helt sålda på idén att snöra på sig skorna och ge sig ut i elljusspåret. Alla orkar inte springa en mil, knappt ens en kilometer. Andra lyckas kanske springa två-tre kilometer i några veckor men ger upp när resultaten inte kommer. Här kommer dock tips på hur du kan komma igång och fortsätta med löpningen.

Börja försiktigt

Något många gör fel är att springa alldeles för långt och snabbt direkt. Är du helt ny till löpning så är inte 10km-slingan rätt ställe att börja. Testa istället att springa en kortare slinga och öka distansen lite i taget. För vissa kan det till och med vara bra att sätta tidsbegränsningar för löpningen. Första passet ska du springa 5 minuter. Nästa pass springer du 7 minuter. Ta det lugnt och ha tålamod!

Ha bra skor

Det krävs inte så mycket för att börja springa. I stort sett behöver du dig själv och en yta att springa på. I ett land som Sverige där vi dessutom har allemansrätt finns det massvis med olika slingor du kan testa. Men något som du ändå bör investera i om du ska bli seriös i din löpning är ett par bra joggingskor. Bra skor ger dig stabilitet, förebygger fot- och knäskador och ser till att du kommer hålla i det långa loppet. Så gå till en bra sportbutik och se till att investera i bra skor. Sen är det bara att ge sig ut.

Planera och håll dig till planen

Ibland är det väldigt fint väder. Du har mycket energi. Dina nya springskor är så snygga att du inte kan låta bli dem. Då är det lätt att ge sig ut på en runda. Men ibland är vädret inte så bra. Du känner dig trött och springskorna blir bara en påminnelse om något du inte orkar ta tag i. Då är det bra att ha en planering.

Gör upp en plan för din löpning, en som du vet att du kan hålla. Ett pass i veckan är en bra start för en nybörjare och lätt att klämma in även i fullspäckade scheman. Vet man med sig att man har svårt att komma ut så ta hjälp av en vän. Planera in en gemensam träning i veckan och hjälp varandra med motivationen när det känns tufft.

Det finns självklart fler tips för att komma igång med sin löpning. Men det allra viktigaste är egentligen bara att göra det.