Att springa långdistanslopp

Även om man kanske aldrig har sprungit förut så finns det många som drömmer om att springa ett långdistanslopp. Vi har sett bilderna på sociala medier av vänner och bekanta som stolt visar upp sina medaljer från ett maraton här och en halvmara där. Trötta men glada och någonting med långdistanslopp gör ju att folk springer dem igen och igen. Men hur är det egentligen att springa flera mil? Och vad ska man tänka på för att orka?

Det finns många olika typer av långdistanslopp från ett maraton på fyra mil till hinderbanor genom svår terräng i en mil. Hur man ska tänka för att ta sig igenom de olika loppen varierar självklart beroende på typ av lopp, men några generella tips finns.

Träna ordentligt innan

Det kanske viktigaste tipset av alla: träna, träna, träna! Visst finns det människor som aldrig sprungit förr som ställer sig på startlinjen och faktiskt tar sig i mål, men att ge sig ut i flera mil utan att faktiskt ha tränat för det utsätter kroppen för stora risker. Se till att du har tränat upp kroppen inför loppet och att du anpassar träningen efter din nivå. Är du en ovan löpare så låt träningen ta tid. Spring inte fyra mil direkt om du knappt har klarat en halv.

Lägg upp loppet efter din nivå

Lite beroende på hur van du är och vad du är ute efter för resultat behöver du lägga upp loppet på olika sätt. Ett vanligt misstag är att ryckas med i starten och gå ut alldeles för hårt, krascha efter några kilometer och inte orka att hålla det tempo man tänkt från början. Ta det därför lungt och håll dig till det tempo du satt för att klara ditt mål. Använd vätskekontrollerna smart och håll koll på klockan.

Upplevelsen av ett långdistanslopp kommer vara olika för alla, men många stora lopp har blivit en folkfest där publik står längs med stora delar av banan och hejar på alla löpare från eliten till den glada motionären. Det finns också ofta sponsorer antingen i startområdet eller längs med banan som bjuder på fika eller olika produkter. Oavsett vad man har satt för mål så försök njut av loppet. Ha kul och ta in det som händer omkring dig.