Varför ska man styrketräna?

Många som tränar har en träningsform de föredrar. De som älskar konditionsträning kanske inte lägger så stor tid på styrketräningen och vice versa. Men för ett friskt och långt liv krävs att man gör båda. Och att kombinera sin träning kan på många sätt göra att man blir både starkare och snabbare.

Nå bättre resultat

Vår hjärna är otroligt lat och vanebildande. Den använder gärna våra stora muskelgrupper för att få kroppen att röra sig istället för att låta alla muskler jobba. Genom styrketräning kan du istället lägga fokus på muskler som inte alltid får jobba, muskler som kommer bygga upp stabiliteten i kroppen och se till att du blir skadefri och dessutom starkare och snabbare.

Mycket muskler ökar fettförbränningen

Ett vanligt missförstånd är att det är konditionsträning som gör att man bränner fett. Styrketräning är bara för att bygga muskler. Men vill man gå ner i vikt är styrketräning ett måste. Muskler som jobbar bränner mer än muskler som inte gör det. Tränar du dessutom upp musklerna kommer de att bränna mer bara genom vardagliga rörelser. Det är dessutom lättare att skulptera musklerna genom styrketräning än vad det är genom konditionsträning.

Bra för din mentala hälsa

Träning generellt släpper ut endorfiner i kroppen, vilket gör att vi mår bättre och blir gladare. Men styrketräning ger dig dessutom bra hållning. Förutom att en frisk rygg och stark bål har massor med fysiska fördelar så ger en bra hållning bättre självförtroende och att man vågar ta plats i ett rum.