Att komma igång med styrketräning

Att styrketräning är något som är bra för kroppen har vi hört miljontals gånger och inte direkt något man ifrågasätter. Men hur ska man egentligen komma igång med det? Fria vikter-delen på gymmet är fullt av massa biffiga grabbar och maskinerna i gymmet verkar ibland mer likna tortyrredskap än något som ska hjälpa en att bygga muskler. Så hur gör man egentligen?

Börja försiktigt

Som med all träning gäller det att börja på en nivå som funkar. Har du aldrig tränat förr så försök inte att dra 100 kilo i marklyft direkt. Har du ingen koll på hur maskinerna fungerar så vänta med dem och börja med någonting du kan. Att börja träna upp sin styrka bara genom kroppsviktsövningar som armhävningar, situps och utfall är en bra start. Skulle det kännas för lätt kan man lägga på lättare vikter och sakta jobba sig uppåt. Ha tålamod!

Ha koll på tekniken

Har man inte rätt teknik när man börjar lyfta tungt är det väldigt lätt att skada sig. Ta hjälp av internet, någon du känner som tränar eller anlita en personlig tränare för att se till att din teknik är som den ska innan du börjar lyfta. Har du kommit till punkten att du vill träna med stång så testa övningarna bara med stång eller med väldigt lätta vikter, stå framför en spegel och se till att du lyfter rätt. Lyft rätt från början så kommer du snabbare kunna lyfta tyngre, dessutom med mindre risk för skador.

Lägg upp en plan

Det är alltid bra att lägga upp en plan för din träning. Vad är det egentligen du vill uppnå? Är målet bara att komma igång kan det räcka med att planera in ett pass i veckan för din styrketräning. Ofta räcker det med att träna de större muskelgrupperna i starten och tre bra övningar att börja med är bänkpress, marklyft och knäböj. Kombinera de övningarna i ett pass så har du en bra start. Sen när du känner dig redo finns det massvis med övningar och program för att komma vidare med din träning och nå dina mål.

Träna tillsammans

Ibland är det svårt med motivationen. Det är mycket skönare i soffan, gymmet är så långt bort och du orkar inte byta om. Då kan det vara bra att träna med andra. Då kan ni hjälpas åt med motivationen och dessutom hjälpas åt på gymmet och passa varandra vid tunga lyft. Ibland kan också lite tävling sporra träningen. Vem kommer kunna lyfta sin egen kroppsvikt först?

Det absolut viktigaste för att komma igång med sin träning är viljan. Vill du träna så träna. Att göra någonting är bättre än ingenting. Några armhävningar innan du ska sova räcker långt till en början.