Finn din träningsform

Det finns en träningsform för alla, oavsett erfarenhet och kropp. Men det är inte alltid helt lätt att finna vad som passar en bäst. Det finns de träningsformer som är inriktade på rörlighet, styrka, kondition eller en härlig blandning av dessa. Den som exempelvis vill bygga muskler tänker i första hand på styrketräning på gym, men detta kanske inte passar alla, och då är det bra att se efter vilka alternativ som finns. För att nå bestående resultat krävs kontinuitet och då är det viktigaste att man trivs med sin träningsform.

Förutsättningar

Först och främst bör du se efter vilka förutsättningar du har i din vardag. Detta innefattar tiden du kommer kunna avsätta för träningen, intresse, mål och eventuella ekonomiska utlägg. När det gäller tiden går denna oftast att hitta, även om det kan kräva viss omprioritering. Om du har ont om tid kanske träning hemma är ett alternativ då du sparar tid som du annars skulle lagt på att ta dig till och från träningsanläggningen eller löpspåret. Kanske har du ett rum hemma som går att avsätta enbart för träning och vill bygga ett eget träningsrum. I sådant fall kan du passa på att lägga ett riktigt bra golv som kan underlätta stretching och annan rörlighetsträning. Om ekonomin inte tillåter ett träningskort för tillfället kan träning hemma också vara ett bra alternativ. Har du en skog i närheten finns där både frisk luft och löpträning i dess renaste form. Ett enkelt men bra tips är dessutom att välja träningsform efter humör. Behöver du stressa ner kan en lugn träning vara att föredra som exempelvis simning eller yoga. Den som är arg eller känslofylld kan må bra av att få ut vrede och annat genom någon form av kampsport. Känner du dig äventyrslysten kanske bergsklättring eller skidåkning är något som passar bättre.

Ny träning

Det uppkommer hela tiden nya träningsformer, men vi är i de flesta fall bara bekanta med de allra vanligaste. Du kanske är nöjd med normal träning på gym eller löpträning, men att hitta nya träningssätt kan både förbättra resultat och ge ny energi. Att skaffa sig en hobby som innefattar fysisk aktivitet kan även det klassas som en form av träning. Detta skulle kunna vara att gå i skogen och plocka svamp eller bygga om hemma. Att ta ett extrajobb som flyttkarl skulle också kunna vara en typ av annorlunda träning, som dessutom ger betalt. Ett bra tips är också att söka på internet efter träningsformer från andra länder som kan vara intressanta. Andra förslag på träningsformer är dans, paddling och curling. Som du ser är det endast fantasin som sätter gränserna och kanske måste du bara våga prova för att finna den perfekta träningsformen för dig. Så tipset till dig är sammanfattningsvis att vidga dina vyer, ha roligt och våga testa nya träningsformer för att hitta vad som passar dig!