Bli en snabbare löpare

Den som vill bli en snabbare löpare kan använda sig av en mängd olika träningspass, som verkligen sätter fart på löparskorna. Ofta handlar passen om att springa kortare sträckor i överfart, det vill säga en sådan fart man egentligen inte mäktar med över längre distanser. På detta sätt knuffar man fram själv tröskeln, för hur snabbt man orkar springa. En del kan dock uppleva knäbesvär vid löpning, vilket kana vara tecken på bland annat artros som är en smärta som främst sitter i ledbrosket. Behöver man hjälp med knäna, exempelvis behandling av artros kan knäskydd och andra åtgärder behövas.

30/40-passet

Ett välkänt pass som kallas 30/40-passet innebär att man varvar 200 meter på 30 sekunder med 200 meter på 40 sekunder. Ett av rekorden sägs vara satt av löparlegenden Steve Prefontaine som orkade med hela 18 intervaller. Man kör alltså passet i så många intervaller man orkar klara av. Hemligheten med passet är förutom de snabba tiderna, att skillnaden mellan de långsamma sträckorna och de snabba, är relativt liten. Genom att göra sin vila i en hög hastighet, kan man pressa sig maximalt. Det här är verkligen ett pass för den vana löparen.

Att öka sin återhämtningsförmåga

Genom att vänja kroppen vid att transportera bort den mjölksyra som bildas under passet, blir man alltså stryktåligare och snabbare som löpare generellt. Ett sådant här pass kan man köra en gång i veckan och man brukar se resultat efter ungefär en månads tid. Man kan även använda sig av fartlek, där man går mer på känsla vad gäller hur länge intervallerna pågår, men precis som i 30/40-passet ligger man hela tiden strax under och strax över sin mjölksyretröskel. Det går även att använda sig av en mer vanlig fartlek, där man helt enkelt joggar en längre runda och springer på lite extra hårt, där man känner lust för det.