Enkla vardagsövningar för rörligheten

Det finns många enkla sätt för att få ingång sin rörlighetsträning, övningar som du kan göra nästan vart som helst och när som helst – på jobbet, i köket, i kassakön eller varför inte framför TV:n?

Böj och sträck

En av de allra enklaste övningarna och som är bra att göra direkt på morgonen. Du böjer dig helt enkelt framåt, så långt ner du kan med överkroppen utan att översträcka eller böja för mycket på knäna. Du rullar sedan tillbaka upp kota för kota tills du står upprätt, sträcker upp armarna i luften och sträcker dig bakåt så långt du kan. Upprepa några gånger och känn skillnaden.

Ryggtwist

En perfekt övning för dig som sitter länge vid en dator på jobbet. Den finns i olika varianter men den enklaste är att helt enkelt sitta som vanligt på en stol med fötterna framåt. Vrid sedan på överkroppen åt ena hållet. Hjälp till med motsatt arm att öka vridningen och gör sedan samma sak åt andra hållet.

Axelrullningar

Också bra för dig som sitter mycket vid en dator. Rulla axlarna bakåt och framåt. Har du möjlighet så ställ dig upp och svinga hela armarna framåt och bakåt.