Vilken träning bränner mest?

Att träning är bra för midjemåttet är ett välkänt faktum och om det är dags att gå ner i vikt så brukar alla experter rekommendera indragna kalorier och träning. De två går hand i hand som läxläsning och betyg och hur många dieter och bantningsmetoder det än finns därute så är det egentligen bara gammal hederlig kaloriräkning och ökad fysisk aktivitet som gäller.

Om du planerar att gå ner i vikt så underlättar det oerhört att förstå hur exakt det hela fungerar, och du kan dessutom ta teknologin till hjälp, exempelvis med smartklockor som både håller koll på din dagliga aktivitetsnivå och hur mycket du förbränner. Här kan du läsa om det allra bästa sättet att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt och att få bestående resultat genom att ändra på kostvanorna och träningen.

Skapa kaloriunderskott

Tanken bakom att äta mindre och träna mer går ut på att skapa ett så kallat kaloriunderskott, vilket varierar beroende på hur mycket och hur snabbt du vill gå ner. En bra tumregel är att ha ett dagligt underskott på ungefär 500kcal, vilket bör komma från att du kombinerar att konsumera färre kalorier med att bränna resten genom träning. Förhållandet mellan de två tillvägagångssätten behöver inte vara exakt 50/50 utan det här kan du anpassa lite efter din egen personlighet och preferens. För enkelhetens skull så kan ett bra, jämviktigt exempel vara att du drar bort 250kcal genom att inte äta en snickers och bränner ytterligare 250kcal genom att jogga i medeltakt i en halvtimme.

Om du har ett aktivitetsarmband eller en smartklocka så blir det mycket enkelt att dels se hur mycket du rör på dig, dels kunna logga det du sätter i dig. I stället för att sitta med penna och miniräknare så är det bara att knappa in vad du ätit och så räknar klockan ut allt åt dig.

Vilken träningsform är bäst?

En vanlig fråga är vilken vilken träningsform som bränner flest kalorier och här brukar de flesta jämföra hur mycket som går åt på en halvtimme om du tränar ditten eller datten. Det är ett bra sätt att hålla lite koll på aktivitetsnivån, men i det långa loppet så är det framför allt regelbundenheten och din grundförbränning som är viktigast av allt. Ytterligare faktorer som också spelar stor roll är god sömn och mindre stress är icke att förglömma!

Träning i viktnedgångssyfte handlar om att bränna fett och inte muskler, och därför brukar en kombination av konditions- och styrketräning rekommenderas. Medan konditionsträningen framför allt bränner under själva träningstillfället så ger den ökade muskelmassan en förhöjd metabolism dygnet runt och exempelvis 5kg muskler kan höja den med så mycket som 50kcal om dagen. Det kan låta som väldigt lite, men över en månad blir det 1500kcal, på ett år 18 000!