Maskiner vs fria vikter: hur ska man tänka?

Maskiner eller fria vikter? Det är en fråga som många nya till styrketräning ställer sig. Vad är egentligen bäst och hur ska man tänka? Egentligen finns det inte ett rakt svar. Det beror på vem du är och vad du har för mål. Men här kommer tips på hur du kan tänka kring din styrketräning för att hitta ett upplägg som passar dig.

Lätt för nybörjare

Maskiner är på många sätt mycket enklare att börja med för nybörjare. Det sitter informationslappar på maskinen med tydliga instruktioner hur det går till. Du tränar specifika muskelgrupper och behöver inte ha så stor koll på vilka övningar som tränar vad. Du kan gå från maskin till maskin och få en helkroppsträning utan större problem.

Träna flera muskler samtidigt

Fria vikter däremot kommer träna flera muskler samtidigt, även när du fokuserar på vissa specifika muskelgrupper. I och med att de fria vikterna är just fria – de sitter inte fast i en maskin som leder dem rätt – så kommer träning med fria vikter innebära mycket jobb för att stabilisera upp kroppen. Du kan alltså träna nästan hela kroppen i en och samma övning, något som kortare ner mängden av övningar och tiden du spenderar på gymmet.

Maskiner passar inte alla

Just för att maskiner sitter fast och byggs efter vissa mått så kommer inte maskiner passa alla. De är inställbara till en viss gräns men det kommer alltid finnas de som är för korta, långa, små eller stora och då är fria vikter ett bättre alternativ. När du använder fria vikter är det bara du själv som sätter stopp för rörligheten. Du får träning helt anpassat efter vad du klarar istället för vad maskinen klarar.

Men fria vikter är så svårt

En vanlig anledning till att folk håller sig borta från de fria vikterna är att de anses svåra. Det är svårt att veta var man ska börja, hur man ska lyfta och det kan vara väldigt läskigt att ge sig in i den delen av gymmet. Men det finns massor med bra träningsprogram på internet för nybörjare som ger en alla tips man behöver. Fria vikter är inte svårare än maskiner bara man tar det lugnt och ser till att man har rätt teknik.

Sammanfattningsvis så kan man säga att maskiner är lättare om du är helt ny till styrketräning, men var inte rädd som nybörjare att ge dig på fria vikter. Du kommer snabbare att nå dina resultat och få träning som är anpassad efter dig och din kropp.