Tävla i styrka

Att lägga in tävlingsmoment kan vara ett jättebra sätt att öka motivationen och ta sin träning till nya nivåer. För vissa räcker det att bara tävla mot sig själv, att hela tiden försöka lyfta lite tyngre än sist, men för andra så kan chanserna på medaljer vara det som krävs för att verkligen få ut maximalt.

Klassiska styrkemätningar

Sedan antikens dagar har man tävlat i olika styrkegrenar. Förutom grenar som brottning, kulstötning och andra kastgrenar så har även tyngdlyftning varit en central del i både de gamla och moderna olympiska spelen. Sporten har ändrats i sitt format flera gånger. Vid de tidigare spelen ingick fem olika moment medan det idag består av ryck och stöt. Utanför OS finns det även tävlingar i styrkelyft. Där ingår delmomenten knäböj, marklyft och bänkpress – klassiska gymövningar.

Både damer och herrar kan tävla och liksom i brottning delas man in i olika viktklasser. Målet är sedan att lyfta, rycka eller stöta så tungt som möjligt och vikten stegrar ju längre in i tävlingen man kommer.

Crossfit

Ett annat sätt att tävla i styrka är crossfit, en sport som kombinerar styrkelyft, tyngdlyftning, gymnastik och löpning. Även om mycket av träningen fokuserar på styrka så ligger lika stort fokus vid funktionalitet. I crossfit strävar man inte efter att bygga de största musklerna utan att bygga en kropp som fungerar. Tävlingsmoment kan vara att handstående armhävningar, farmer’s walk, marklyft och pullups för att nämna några.

Strongman

Tävlingsgrenarna ovan utförs ofta på gym eller på stora arenor. Man använder skivstänger och hantlar eller andra gymredskap. Strongman däremot försöker istället efterlikna traditionellt kroppsarbete. Här lyfts stenar och stockar. Det välts däck eller dras lastbilar. Tävlingarna sker ofta utomhus och även om ett stort fokus ligger på styrka så är en stor del av träningen inriktad – liksom crossfit – på det funktionella, att ha en kropp som faktiskt kan jobba.

Andra typer av kraftsporter

Det finns många andra sätt att tävla i styrka, beroende på vad det är i styrketränandet som man tycker bäst om. Armbrytning och brottning är två kraftsporter mer inriktad på faktiskt kamp mellan människor medan bodybuilding till största delen är en tävling mot dig själv. Kraftsport har något för alla och det finns många olika klubbar runt om i Sverige där man kan börja sin bana mot guldet.