Varför ska man träna sin rörlighet?

I träningens värld så är styrke- och konditionsträning centrala delar som de allra flesta jobbar med på något sätt. Något som dock ofta glöms bort är rörlighetsträningen. Den förpassas som något som folk som gillar yoga håller på med, men att träna sin rörlighet är något som alla borde göra.

Förbättrar prestationen

Utan full rörlighet så kommer du inte nå din fulla potential i träningen. Rörligheten gör att du kan gå djupare i rörelser, sträcka ut löpsteget ordentligt och utveckla en bättre teknik. Bättre teknik och ordentligare rörelser leder till att du blir snabbare, starkare – helt enkelt bättre.

Rörlighetsträning förebygger skador

Förutom att du ökar din träningskapacitet är rörlighetsträning enormt viktig för att förebygga skador. Stela muskler och leder blir lättare överbelastade och så småningom skadade medan en rörlig kropp lättare kan parera felsteg och således lättare hantera situationer som annars skulle ha lett till skador.

Däremot är det viktigt att påpeka att även överrörlighet kan leda till skador, vilket också är en anledning till att träna sin rörlighet. Genom träning blir du medveten om hur den kropp fungerar och kan kontrollera den bättre. Du kan då få kontroll på överrörligheten och istället träna för en stabil och säker kropp.

För en fungerande vardag

Vi lever på många sätt väldigt stillasittande liv idag. Genom att vara stilla blir våra muskler passiva och kroppen spänner du andra muskler i närheten för att kompensera för passiviteten. Detta gör att vi blir extra stela och kan leda till värk och smärta. Att träna regelbundet och att träna rörligheten regelbundet hjälper att motverka detta och ser till att vi orkar med vår vardag.

Rörlighetsträning är minst lika viktigt som din styrke- och konditionsträning för att kunna leva ett friskt och långt liv, kanske till och med viktigare eftersom du utan den inte kommer nå din fulla potential.